Kawa w kapsułce – wszystko, co chciałbyś o niej wiedzieć

Wokół tego, co skrywa w sobie kawa w kapsułce, krąży wiele mitów. Jak powstaje? Czy jest tak samo smaczna, co czarny napój przygotowany samodzielnie? Sprawdźmy, co warto wiedzieć o kawach tego typu i jak wykorzystać ekspres do kawy, aby przygotować doskonałej jakości napój w domowym zaciszu!

Ważne jest każde ziarno kawy

Droga, jaką musi przebyć kawa od plantacji do aromatycznego napoju w filiżance, jest bardzo długa. Bariści, czyli eksperci od kawy, zdają sobie sprawę z tego, że nawet pojedyncze ziarno może skazić całą partię kawy i sprawić, że będzie ona miała zupełnie inny, niepożądany przez wielbicieli kawy smak. Kawa musi być dojrzała, rozwijać się w odpowiednich warunkach, a zbierać ją należy o określonej porze.

Kawa w kapsułkach do ekspresów ciśnieniowych produkowana jest z dbałością o każdy szczegół. Wszystko rozpoczyna się na długo przed zmieleniem kawy i umieszczeniem jej w hermetycznie zamkniętej kapsułce. Początek ma miejsce na plantacjach kawy. To tam rozpoczyna się selekcja najlepszych surowców i wybierane są specjalne jej gatunki, które spełniają surowe kryteria fizyczne oraz zapewniają określone profile smakowe. Jest to etap absolutnie niezbędny, aby stworzyć wyjątkową kawę, w której w przyszłości rozsmakują się klienci.

Pozyskanie sprawdzonych dostawców kawy w ziarnach jest bardzo istotne dla powodzenia całego procesu produkcji, w którym powstaje ostatecznie kawa w kapsułkach. Przykładem może być program „Nespresso AAA Sustainable Quality™”, który umożliwia zabezpieczenie przyszłych dostaw najwyższej jakości kawy z jednoczesnym zapewnieniem plantatorom wyższych przychodów i spełniania norm ochrony środowiska naturalnego.

Smak bierze się z ziaren

Plantacje kawy zakładane są w różnych krajach położonych w strefie między Zwrotnikiem Koziorożca a Zwrotnikiem Raka. Od tego, gdzie rośnie i rozwija się kawowiec, zależy, jakich nut smakowych i zapachowych nabiera kawa. Wynika to z warunków glebowych, pogodowych, odmiany kawowca, położenia i wysokości upraw nad poziomem morza.

Owoce kawowca często nazywane są wiśniami, z uwagi na soczyście czerwony kolor oraz kształt, jaki mają, kiedy są dojrzałe. Nie mogą być zbierane ani zbyt wcześnie, ani zbyt późno, ponieważ tracą swoje walory. Plantatorzy doskonale wiedzą, że ziarna kawy dojrzewają na jednym kawowcu w odmiennym tempie i wskazane jest zbieranie ich w różnym czasie, najlepiej ręcznie. Choć metoda ta jest czasochłonna i kosztowna, to stanowi jednak gwarancję uzyskania najwyższej jakości kawy.

Jak powstaje kawa w kapsułkach?

Po zbiorach ziaren kawy powinny one trafić od razu do worków w miejscu produkcji. Następnie należy je przetransportować do miejsca, w którym będą palone, mielone, a na koniec porcjowane do poszczególnych kapsułek. Komponowaniem mieszanek kawowych zajmują się bariści, którzy tworzą niezwykle aromatyczne kompozycje. Ocena sensoryczna dokonywana na różnych etapach produkcji kapsułek z kawą obejmuje właściwości fizyczne kawy, smak, odmianę i aromat.

Bardzo ważnym procesem w produkcji kawy w kapsułkach jest palenie i mielenie. Wówczas uwalniana jest pełnia smaku i potencjał aromatyczny zielonych ziaren. Palenie kawy powinno być przeprowadzane w odpowiednim czasie i temperaturze. Muszą one odpowiadać danej mieszance, aby oddawać pełną paletę cech właściwych dla jej miejsca pochodzenia. W procesie mielenia kawy uwalniane są jej aromaty, a technika tego mielenia optymalizuje ekstrakcję i jakość końcową każdej pojedynczej filiżanki kawy.

Hermetycznie zamknięta kawa w kapsułkach

Po paleniu i mieleniu, gotowa zmielona kawa jest umieszczana w specjalnych, aluminiowych kapsułkach. Są one hermetycznie zamykane, dzięki czemu mogą zapewnić całkowitą ochronę około 900 lotnych aromatów kawy. Kawa w kapsułce pozostaje szczelnie zamknięta – gwarantuje to, że nie utleni się. W ten sposób, wykorzystując ekspres do kawy na kapsułki, uzyskamy najlepszą kawę – dokładnie taką, jak w kawiarni.

Nie tylko to, jaka kawa w kapsułce zostanie wybrana jest ważne dla przygotowania doskonałej jakości napoju. Znaczenie ma również zakup odpowiedniego urządzenia. Ekspres do kawy na kapsułki powinien odpowiadać naszym oczekiwaniom i przygotowywać kawę pod wysokim ciśnieniem, nawet rzędu 19 bar, co pozwoli na wydobycie wszystkich jej nut smakowych i zapachowych.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*