Skarb zamknięty w słoiku, czyli przetwory z dyni

Dynia kojarzona jest głównie z dekoracją na Halloween, jednak nie wszyscy wiedzą, jak wiele dobroci kryje w sobie to niezwykle reprezentacyjne warzywo. To niezastąpione źródło składników odżywczych wspomagających odporność ludzkiego organizmu, z którego szczególnie warto czerpać jesienią i zimą, gdy odporność wystawiona jest na ciężką próbę. Przetwory z dyni nie są trudne w przygotowaniu, a dzięki nim można cieszyć się pysznym smakiem i odpornością nawet w największe mrozy i deszczowe dni! Dlaczego warto często jeść dynię i jakie przetwory przygotować?

Co warto wiedzieć o dyniach?

Przetwory z dyni to niezwykle smaczny sposób na wzmocnienie organizmu narażonego na szalejące w jesiennym powietrzu wirusy. Pomarańczowy miąższ od dawien dawna kojarzony jest z energią, gdyż zawiera w sobie ogromną ilość witamin i składników odżywczych podnoszących odporność. Kolor miąższu dyni jest uzależniony od jej odmiany, jednak zdecydowanie najczęściej widuje się miąższ w kolorze pomarańczowym, żółtym lub białawym.

Dynie zawierają potas, fosfor, wapń, błonnik, a także witaminy A, C i E oraz beta-karoten, zwane witaminami młodości. Wzmacniają one nabłonek dróg oddechowych, dzięki czemu bariera chroniąca organizm przed wirusami i bakteriami jest mocniejsza. Dynia wpływa też pozytywnie na kondycję skóry, wzrok i układ trawienia oraz zapobiega zaparciom i wzdęciom.

Jak przygotować przetwory z dyni?

Podobnie jak w przypadku wielu innych przetworów, przetwory z dyni można przygotować na różne sposoby. Dynię, w zależności od odmiany i rodzaju miąższu, można przygotować poprzez smażenie, gotowanie, pieczenie, na słodko lub słono, a także urozmaicić ją wieloma dodatkami. Najpopularniejszy wśród rozpoczynających przygodę z przetworami jest prosty krem z dyni, który po odpowiednim doprawieniu będzie miał działanie rozgrzewające. Na około pół kilograma obranej dyni potrzebne będą dwa duże ziemniaki. Zarówno dynię, jak i ziemniaki należy pokroić w kostkę i podsmażać na maśle lub oleju wraz z posiekanym czosnkiem i cebulą, po czym zalać bulionem przygotowanym wcześniej na bazie warzyw. Krem należy doprawić solą i pieprzem, imbirem, kurkumą oraz odrobiną słodkiej papryki. Tak przygotowaną miksturę należy rozlać do słoików, po czym szczelnie je zamknąć i zapasteryzować. Warto pamiętać o tym, że przed zamknięciem kremu w słoikach można pominąć przyprawy i sięgnąć po nie dopiero przed zjedzeniem.

Pestki dyni

Warto również mieć w swoim domu zapas pestek dyni, gdyż są one doskonałą przekąską i zawierają wiele substancji odżywczych, na przykład fitosterole, które odpowiedzialne są za obniżenie poziomu złego cholesterolu i wspomaganie organizmu w walce z nowotworami. Mają także działanie przecipasożytnicze.

Dynia w kosmetykach?

Dynia coraz częściej pojawia się również w postaci składnika kosmetyków – olejek z pestek dyni zawiera ogromne ilości witaminy E i cynku, które odgrywają kluczową rolę w utrzymywaniu dobrej kondycji skóry. Taki olej można przyjmować zarówno doustnie, jak i stosować jako balsam na przesuszoną bądź skłonną do wyprysków cerę.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*