Menu wielkanocne w 5 krokach

Wciąż nie wiesz, co podać swoim gościom na Święta Wielkanocne? Bez obaw, pyszne potrawy wcale nie muszą być skomplikowane w przygotowaniu. Dowód? Oto nasze inspiracje na wielkanocne menu. 5 kroków, 5 potraw, aby tradycji stało się zadość. Zaskocz swoich gości niesamowitym smakiem!

Biały barszcz świąteczny

Barszcz wielkanocny to jeden z najważniejszych elementów polskiej świątecznej tradycji. Z łatwością przygotujesz go samodzielnie, zwłaszcza jeśli wybierzesz do niego odpowiednią bazę. Jedna z najlepszych propozycji to Barszcz biały Nasza Specjalność WINIARY. Aby zupa zyskała tradycyjny lekko kwaśny smak, proponujemy także dodać odrobinę kwaśnej śmietany 18%. W roli dodatków wystąpią: biała kiełbasa, jajka ugotowane na twardo i natka pietruszki.

Realizację przepisu rozpocznij od zagotowania kiełbasy w jednym litrze wody. Do wywaru dodaj bazę zupy rozcieńczoną w jednej szklance zimnej wody. Po pięciu minutach gotowania dodaj do garnka dwie łyżki kwaśnej śmietany, pokrojoną w plastry kiełbasę oraz kawałki jajek na twardo. Danie podawaj z posiekaną natką pietruszki.

Jajka faszerowane łososiem

Jajka to swoisty symbol Wielkanocy, a ich rola nie ogranicza się tylko do kolorowych pisanek. Powinny także pojawić się na świątecznym stole w postaci pysznych dań. Nasza propozycja to faszerowane jajka z łososiem. Oprócz wędzonego łososia do przygotowania farszu potrzebujesz jeszcze koperku, oliwek, cebulki ze szczypiorkiem i odpowiedniego sosu, takiego jak Sos tatarski WINIARY.

Z ugotowanych i obranych jajek wydobądź żółtka, które stworzą element farszu. Łososia i cebulkę pokrój na drobniutkie kawałki, a koperek posiekaj. Składniki wymieszaj z żółtkami i sosem tatarskim. Powstałym farszem wypełnij białka jajek. Z wierzchu udekoruj jajeczka oliwkami. Można je podawać na liściach świeżej sałaty.

Schab pieczony

Kolejnym elementem wielkanocnej tradycji jest pieczony schab. Jego przygotowanie wcale nie jest trudnym wyzwaniem. Oprócz mięsa będzie potrzebna doskonała marynata, którą stworzysz dzięki Przyprawie do mięs WINIARY. Przygotuj także miód, cytrynę, cynamon i czosnek.

Do dzieła! Przyprawę do mięs utrzyj wraz ze startem czosnkiem, łyżką miodu, trzema łyżkami wody i szczyptą cynamonu, a następnie dokładnie nasmaruj nią mięso. Schab obłóż plastrami cytryny i włóż do lodówki na 12 godzin. Następnie piecz mięso w naczyniu żaroodpornym przez około godzinę w temperaturze 200 stopni. Schab warto podawać z dobrym sosem pieczeniowym.

Sałatka jarzynowa tradycyjna

Klasyczne menu wielkanocne uwzględnia wiele przystawek. Zwykle jedną z nich jest tradycyjna sałatka jarzynowa. Przyszykuj dwie sztuki marchwi, dwie pietruszki, kawałek selera, dwa ziemniaki, dwa ogórki kiszone, jedno jabłko, puszkę groszku konserwowego i łyżkę posiekanej cebuli. Taka kompozycja warzyw i dodatków zapewni wspaniałą mieszankę smaków.

Ziemniaki i pozostałe warzywa powinny gotować się oddzielnie. Groszek konserwowy należy odsączyć przed umieszczeniem go w sałatce. Wszystkie składniki trzeba drobno posiekać, a następnie wymieszać z dobrej jakości majonezem. Doskonale sprawdza się Majonez Omega 3:6 WINIARY lub Majonez Dekoracyjny. Do sałatki można dodać także odrobinę musztardy, by potrawa nabrała ostrzejszego charakteru. Smacznego!

Ćwikła

Ćwikła zalicza się do tradycyjnych wielkanocnych dodatków. Jeśli przygotujesz ją samodzielnie, będzie smakowała nieziemsko. Potrzebujesz trzech średniej wielkości buraczków, dwóch łyżek startego chrzanu, łyżeczki octu winnego lub soku z cytryny, szczypty soli, szczypty cukru i sprawdzonej przyprawy, na przykład Ziarenek Smaku WINIARY.

Obrane buraczki możesz ugotować lub piec przez około półtorej godziny w temperaturze 200 stopni. Kolejno obierz je ze skórki i zetrzyj na drobnej tarce, a następnie skrop sokiem z cytryny lub octem. Do powstałego musu dodaj chrzan i przyprawy. Gotowe! Ćwikła z pewnością wzbogaci smak wielu wielkanocnych dań i zachwyci twoich gości.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*