
Jaka kawa idealnie wypełni relaks zarówno w domu, jak i we włoskiej kawiarni? Wiele z nas odpowie, że latte macchiato – pełne mleka i delikatnej pianki, kryjącej pod sobą dawkę intensywnego espresso. Latte to idealny sposób na chwilę wytchnienia w ciągu dnia oraz spotkanie z przyjaciółką. Jak je przyrządzić, aby smakowało jak w najlepszej kawiarni? Sprawdźmy, jak robi się latte macchiato, skąd pochodzi ta kawa i dlaczego warto po nią sięgnąć.
Latte czy caffè latte?
Ojczyzną doskonałej kawy latte są Włochy. Co ciekawe, jeśli we Włoszech zamówimy w lokalu „latte”, możemy być pewni, że szybko zaserwowane zostanie nam po prostu mleko. Dlatego chcąc otrzymać puszystą kawę, trzeba zwrócić uwagę, aby zamawiać „caffè latte”. W języku włoskim „latte macchiato” oznacza „splamione mleko”. Pierwszą kawę tego typu przygotował Amerykanin – wyszkolony we Włoszech barista, który chciał stworzyć napój kawowy o delikatnym smaku, ponieważ dla Amerykanów cappuccino, a tym bardziej espresso, było zbyt mocne.
Czym różni się caffè latte od latte macchiato?
Latte ma dwa oblicza – caffè latte i latte macchiato. Oba, rzecz jasna, bazują na espresso i dużej ilości spienionego mleka. Różnią się proporcjami składników i sposobem, w jaki są przyrządzane. Kawę latte robi się poprzez dodanie do espresso delikatnie spienionego mleka, które tworzy puszyste zakończenie napoju. Tymczasem w przypadku latte macchiato postępuje się zupełnie odwrotnie – bazą jest gorące, mocno spienione mleko, do którego ostrożnie należy dolać espresso.
Podstawą jest… espresso!
Podobnie jak w przypadku wielu innych kaw, podstawą latte macchiato jest espresso. Co ciekawe, włoski Instytut Espresso stworzył normy, które powinna spełniać prawidłowo przyrządzona esencja. Taką kawę robi się z dokładnie 7 g zmielonych ziaren wysokiej jakości oraz 30 ml wody. Jednocześnie woda ta musi być:
- podgrzana do idealnej temperatury w granicach 88-92 stopni Celsjusza,
- pod ciśnieniem 9 barów.
Aby wydobyć z espresso wszystkie charakterystyczne walory, kawa powinna być parzona dokładnie przez 25 sekund.
Przyrządzamy latte macchiato w domu!
Napój mleczno-kawowy latte macchiato będzie idealnym dodatkiem do spotkania z przyjaciółką, mamą czy siostrą, a także świetnym sposobem na popołudnie we własnym towarzystwie. Można przyrządzić go w domu tak, aby smakował jak w najlepszej kawiarni. Sekret, jak już wiemy, tkwi w idealnym espresso, ale nie tylko…
Do latte macchiato potrzebujemy dwóch składników – espresso i mleka. Przygotowuje się je w proporcjach 1/3 espresso i 2/3 mocno spienionego mleka. Mleko powinno być gorące, ale nie ugotowane.
Latte macchiato należy przyrządzić w ten sposób, że do mocno spienionego mleka dolewamy powoli, po ściance szklanki espresso. W ten sposób powinniśmy otrzymać trójwarstwowe latte macchiato. Na samym dole powinno się znajdować mleko, później warstwa kawy oraz na wierzchu mleczna pianka. Latte macchiato podajemy w wysokiej szklance o pojemności co najmniej 250 ml wraz z długą łyżeczką i spodeczkiem.
W warunkach domowych z łatwością możemy zrobić latte macchiato bez konieczności odmierzania precyzyjnie składników. Wystarczy ekspres kapsułkowy, np. NESCAFÉ Dolce Gusto, aby w kilka chwil móc rozkoszować się znakomitą kawą. Dzięki tego rodzaju urządzeniom możemy przyrządzić całą gamę pysznych kawowych napojów, a ich niewielki rozmiar i śliczny design świetnie wpasują się w wystrój twojej kuchni.
Idealna, efektowna kawa w domowym zaciszu? Teraz to możliwe!
Od samego patrzenia poprawia mi się nastrój.