Idealne włoskie espresso wymaga odmierzenia 7 g wysokiej jakości świeżo zmielonej kawy. Do jego zaparzenia potrzebna jest woda o odpowiedniej temperaturze, poddana ciśnieniu w ekspresie. Jednak aby cieszyć się znakomitą kawą, nie zawsze trzeba martwić się proporcjami! Wystarczy wybrać kawę w kapsułkach.
Proporcje kluczowe dla doskonałych kaw
Królową włoskich kaw jest espresso. Sama nazwa espresso w języku włoskim oznacza „wyrazisty”, „wyraźny”. Taka też powinna być ta odmiana kawy – aromatyczna, pełna doskonałego smaku, a przy tym mocna. Espresso ma dodać energii do pokonywania codziennych trudności, a poza tym pozwolić cieszyć się smakiem kawy bez gorzkich czy kwaśnych nut. Sztuką jest bowiem zrobienie tej kawy idealnie.
Narodowy Instytut Włoskiego Espresso wskazał parametry, jakie powinna spełniać kawa espresso:
- 7 g zmielonej najwyższej jakości kawy arabica do zaparzenia naparu,
- 88 stopni Celsjusza temperatury wody w ekspresie,
- 67 stopni Celsjusza temperatury kawy w filiżance,
- 9 barów – ciśnienie wody,
- 25 ml – objętość kawy w filiżance.
Dokładne odmierzenie pożądanej ilości kawy czy wody wymaga precyzji, podobnie jak uzyskanie idealnych temperatur wody: najpierw w ekspresie, a później w filiżance.
Nie inaczej jest w przypadku kaw takich jak cappuccino czy latte macchiato. Cappuccino również jest włoską kawą, pitą najczęściej o poranku, czyli najpóźniej do godziny 11-12. Do jej przygotowania potrzebna jest porcja espresso. Taką bazę łączy się z około 100 ml ciepłego, ale nie wrzącego mleka, które należy lekko spienić do objętości 125 ml. Przygotowany napój, według przyjętych we Włoszech standardów, powinien mieć 150 ml objętości, dlatego serwowany jest w dużej filiżance. Cappuccino nie może obyć się bez mlecznej pianki o wysokości 1-2 cm i kremowej konsystencji całkowicie pozbawionej pęcherzyków powietrza.
Każda kawa ma nieco inne proporcje, których utrzymanie będzie niezbędne do tego, aby napój smakował wprost idealnie. Nie trzeba jednak poświęcać na to swojego cennego czasu. Całą pracę wykonają za nas expres do kawy i odpowiednia kawa w kapsułkach.
Jaka kawa w kapsułkach spełni nasze oczekiwania?
Expres do kawy na kapsułki pozwala na przygotowanie wielu rodzajów kaw. Oczywiście każde urządzenie tego typu jest inne, dlatego zanim kupimy ekspres, lepiej sprawdźmy, czy daje on możliwość przygotowania naszych ulubionych napojów.
Podstawą prawidłowego działania ekspresu jest kawa w kapsułkach. Jest ona chroniona przed dostępem powietrza, światła i wilgoci. Najczęściej wykorzystywana jest arabica, rzadziej robusta. Na rynku mamy dostęp do kapsułek różnych typów, na przykład NESCAFÉ® Dolce Gusto® oferuje kawy od klasycznej espresso we włoskim stylu, wyrazistego ristretto, przez delikatne cappuccino i americano aż do pełnej intensywności caffè lungo. Oprócz podstawowych odmian mamy do wyboru też przeróżne smaki. Dostępne są również kawy bezkofeinowe dla osób, które nie potrafią rozstać się z aromatycznym napojem, a nie mogą pić jego standardowej wersji.
Obecnie kawa w kapsułkach przygotowywana jest z dużą dbałością o szczegóły. Z wykorzystaniem innowacyjnych technologii formowana jest kapsułka, która po uzupełnieniu odpowiednią ilością kawy jest hermetycznie zamykana. W wielu ekspresach kapsułki automatycznie regulują wysokość potrzebnego ciśnienia, dlatego każda kawa przygotowywana przez ekspres jest tak samo dobra jak te od wykwalifikowanych baristów w kawiarniach.
Dodaj komentarz