Makowiec? Nie tylko na święta! Zobacz przepis na każdą okazję

Przepyszne słodkie ciasta zawsze robią furorę na polskich stołach. Wypiekamy je niezależnie od pory roku, bo chociaż w cukierniach i supermarketach istnieje szeroki wybór ciast i deserów, to własne wypieki smakują najlepiej. Jeśli nie wiesz, jakim ciastem uraczyć tym razem swoich gości, makowiec zawijany to idealny wybór. Ciasto kojarzy się przede wszystkim ze świętami Bożego Narodzenia, ale zapewniamy, że doskonale smakuje w każdych okolicznościach.

Jak przygotować ciasto do makowca?

Jedna z tajemnic udanego makowca to odpowiednie przygotowanie samego ciasta. Przepisy mówiące o tym, jak je wykonać, znajdziemy w wielu miejscach, zarówno w internecie, jak i tradycyjnych książkach kucharskich. Poniżej jeden z naszych ulubionych sposobów. Do jego realizacji potrzebować będziesz około trzech szklanek mąki, 80 g margaryny, 150 g cukru, szklanki mleka, drożdży, 2 jajek, a dodatkowo 4 żółtek oraz połowy łyżeczki soli.

Zacznij od przygotowania zaczynu z mleka, dwóch łyżek mąki oraz roztartych z łyżeczką cukru drożdży i pozostaw na pewien czas do wyrośnięcia. Oddziel białka od żółtek jaj, a następnie ubij na pianę. Potem 6 żółtek utrzyj dokładnie z resztą cukru i odrobiną soli. Teraz do mąki dodaj wyrośnięty już drożdżowy zaczyn, resztę cukru i dokładnie wyrób ciasto. Margarynę należy odrobinę podgrzać. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i poczekaj mniej więcej trzy kwadranse, aż wyrośnie.

Wyśmienita masa makowa

W tym czasie zajmij się masą makową. Mak należy umyć i zalać wrzącą wodą, gotować przez pół godziny, a potem poczekać, aż wystygnie. Następnie zmiel mak trzykrotnie i dodaj do masy cukier. Na 300 g maku optymalna ilość to około 3/4 szklanki cukru. Przyda się także cukier wanilinowy, taki jak Cukier wanilinowy WINIARY, który dodaje wypiekom odpowiedniego aromatu. Wykorzystaj też bakalie – około 50 g rodzynek, 100 g w skórki pomarańczowej oraz ulubione orzechy. Dodaj je do masy wraz z odrobiną bułki tartej, białkami dwóch jajek i dokładnie wymieszaj.

Makowiec zawijany wymaga podzielenia ciasta na trzy części, z których każdą należy rozwałkować na prostokąt. Na wszystkie prostokąty ułóż masę makową i dokładnie ją rozsmaruj, a następnie całość zawiń w rulon. Uformowane ciasto zawiń w nasmarowany masłem pergamin. Po włożeniu do foremek odczekaj jeszcze 20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie możesz rozgrzać piekarnik do około 180 stopni Celsjusza. Makowiec zawijany powinien piec się przez około 45 minut.

Lukier, czyli obowiązkowe zwieńczenie ciasta

W trakcie pieczenia ciasta zajmij się lukrem, który jest równie ważnym elementem makowca. Do przygotowania polewy potrzebne będą białka dwóch jajek, pół łyżeczki oleju domowego i pół szklanki cukru pudru. Wszystkie składniki trzeba dokładnie utrzeć. Następnie jeszcze ciepły makowiec posmaruj lukrem – ale podawaj już po ostygnięciu. Taki zawijany makowiec z pewnością będzie wspaniałym deserem dla całej rodziny.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*