Chcesz zaskoczyć swoich gości? Podaj kawę mokka!

Często przyjmujesz gości, ale nie zawsze masz czas i chęć przygotowywać przekąski lub napoje? Czasem jednak warto zaserwować swoim przyjaciołom różne smakołyki. Nie zawsze musi to być coś do jedzenia! Zaskocz najbliższych, podając im podczas spotkania aromatyczną kawę mokka.

Czym jest mokka?

Mokka – kawa ta nie tak popularna jak espresso czy cappuccino. Te klasyczne kawy mają nas raczej pobudzić i poprawić naszą koncentrację. Inaczej jest w przypadku mokki, która sprawdzi się bardziej jako deser niż zastrzyk energii. Oczywiście, mokka zawiera także dawkę espresso, jednak gdy zanurzymy usta w gęstej aromatycznej kawie z odrobiną czekolady i bitej śmietany, szybko o nim zapominamy.

Warto wiedzieć, że mokka ma bardzo długo tradycję. Choć nie jest tak popularna jak jej mniej słodkie „koleżanki”, to została wymyślona już w XVIII wieku. Z tamtego okresu pochodzi także jej nazwa. Mokka było miastem portowym w Jemenie. Port w owym czasie zajmował się eksportem ziaren kawy na cały świat. Jemeńska kawa miała charakterystyczną czekoladową nutę. Obecnie jednak mokka to po prostu określenie na kawę z dodatkiem czekolady.

Przepis na mokkę – kawę, która rozpieszcza zmysły

Jeśli chcesz zaskoczyć gości czymś naprawdę pysznym, a przy tym nie chcesz spędzić zbyt wiele czasu w kuchni, koniecznie zaproponuj im mokkę z ekspresu do kawy. Przyda ci się dobry ekspres do kawy oraz kapsułki, np. NESCAFÉ® Dolce Gusto®.

Oczywiście mokkę możesz przyrządzić także samodzielnie, ale z kapsułkowym ekspresem do kawy jest to o wiele prostsze. Nie musisz samodzielnie rozpuszczać czekolady, podgrzewać mleka, spieniać go i parzyć kawy. Wystarczy, że włożysz kapsułkę do ekspresu, a urządzenie samo przyrządzi napój.

Dzięki temu nie masz sterty naczyń w zlewie i nie musisz czyścić ekspresu po każdej zaparzonej kawie. Jedyne, o czym musisz pamiętać, to wlanie wody do pojemnika. Potem możesz już wrócić do zabawiania gości, a kawa mokka zrobi się sama!

1 Komentarz

  1. Bardzo ciekawy sposób na zaskoczenie gości czymś innym niż zwykła kawą. Szkoda tylko że nie można teraz w okresie epidemii tego sprawdzić…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*