Patelnia i wok – czy warto je mieć?

W każdym domu w skład kuchennego wyposażenia wchodzi między innymi patelnia. Służy ona do przygotowania wielu rodzajów dań – od kotletów, przez potrawy z makaronem i warzywami, po jajka sadzone. W przypadku miłośników kuchni japońskiej w domu nie może również zabraknąć woka. Jest to pewien rodzaj patelni, który ułatwia przygotowanie dań japońskich, chińskich, wietnamskich i tajskich.

Wok – co warto o nim wiedzieć?

Pod nazwą wok skrywa się patelnia o charakterystycznym kształcie. Ułatwia ona przygotowanie różnego rodzaju dań. Składniki przygotowywane w ten sposób są aromatyczne, soczyste i pełne wartości odżywczych. Miłośnicy azjatyckiej kuchni nie wyobrażają sobie przyrządzania swoich ulubionych dań bez takiej patelni.

Najpopularniejszym modelem jest wok tradycyjny. Zazwyczaj wykonany jest z żeliwa, żelaza, stali węglowej czy też stali nierdzewnej. Wyróżnia go charakterystyczne półokrągłe dno. Wok może być również mandaryński. Jest to model wyposażony w długą rączkę. Jest lekki i niewielki. Wok katoński wyróżnia się natomiast dwiema rączkami po bokach. W przeciwieństwie do typu mandaryńskiego jest ciężki.

Najczęściej spotykaną techniką gotowania w woku jest stir-fry. Polega ona na podrzucaniu oraz potrząsaniu produktów znajdujących się wewnątrz niego. Wybierając wok do domowego zacisza, najlepiej zdecydować się na model poręczny i wygodny w użytkowaniu. Warto wybrać taki typ, który został wyposażony w rączkę nieprzewodzącą ciepła. Niektóre modele składają się z całego zestawu akcesoriów – pokrywki, rusztu i specjalnych łopatek. Taki komplet daje jeszcze więcej możliwości, np. umożliwia gotowanie na parze.

Czy patelnia może zastąpić wok?

Kucharze, którzy znają wszystkie tajniki kuchni azjatyckiej, są przekonani, że nawet najlepsze patelnie nie są w stanie zastąpić woka. Niemniej jednak technicznie możliwe jest przyrządzenie na tradycyjnej patelni dań rodem z dalekiego wschodu. Najprawdopodobniej jednak składki potrawy nie będą tak soczyste i aromatyczne, jakby były, gdyby zostały przyrządzone w woku.

Najlepsze patelnie na rynku mają różnorodne zastosowanie. Jeżeli jednak w naszym jadłospisie często goszczą dania kuchni azjatyckiej, warto wyposażyć się w wok, który ułatwi ich przygotowanie.

 

2 Komentarze

  1. Cóż, jak dla mnie wok nie jest niezbędnikiem, chociaż czasem zrobić coś z kuchni azjatyckiej lubię. Niemniej jednak jestem bardzo minimalistyczna jeśli chodzi o sprzęt kuchenny i dużo bardziej przemawia do mnie pozostanie przy zwykłej patelni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*