
Szpinak ma swoich przeciwników i zwolenników. Ci drudzy dobrze wiedzą, że jest on doskonałym składnikiem do sałatek, jak również ważnym elementem farszu czy dodatkiem do wielu dań podawanych na ciepło. Co więcej, jego intensywnie zielony kolor po prostu dodaje potrawom uroku, sprawiając, że zanim je skonsumujemy, musimy zrobimy zdjęcie, chwaląc się znajomym.
Czy wiesz, jak możesz wykorzystać w kuchni mrożony i świeży szpinak? Oto dwie inspiracje, które z pewnością przypadną do gustu wszystkim fanom dań ze szpinakiem.
Makaron ze szpinakiem
Klasyczny makaron ze szpinakiem z czystym sumieniem możemy polecić wszystkim osobom, które pragną stworzyć szybki i dość prosty obiad, jednocześnie nie rezygnując z dobrego smaku. Jeśli wracasz z pracy po ciężkim dniu, a nie chcesz zamawiać posiłku z restauracji czy baru, to wybór idealny dla ciebie. Ponadto, makaron ze szpinakiem może sprawdzić się także jako posiłek przygotowywany do pracy lub na uczelnię.
W przepisie skorzystamy z makaronu graham w postaci wstążek, opakowania mrożonego szpinaku, masła, cebuli, śmietany 30%, żółtego sera i kilku ząbków czosnku. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu. Ze szpinakiem, naszym zdaniem, najlepiej smakuje makaron w wersji al dente. W trakcie gotowania makaronu rozpuszczamy na patelni około 80 g masła, a następnie dodajemy pokrojoną wcześniej w kostkę cebulę i oprószamy ją solą. Czekamy, aż cebula zmięknie i umieszczamy na patelni zamrożony szpinak i posiekane ząbki czosnku. Dusimy szpinak pod przykryciem, dopóki się nie roztopi. Gdy to nastąpi, powolutku dolewamy do dania śmietanę, uważając, aby się nie zwarzyła. Ugotowany makaron dodajemy prosto do szpinaku. Każdą porcję przed podaniem posypujemy startym żółtym serem.
Sałatka ze szpinakiem, truskawkami i awokado
W jaki sposób można jeszcze wykorzystać świeży szpinak? Dobrym wyborem będzie wykwintna sałatka ze szpinakiem, truskawkami i awokado. Do jej przygotowania potrzebujemy szpinaku baby, truskawek, awokado, czerwonej cebuli, orzechów włoskich oraz sera feta. Równie ważną rolę odgrywać będzie dressing, zrobiony z majonezu, jogurtu naturalnego, oleju i przypraw.
Do dzieła! W pierwszej kolejności robimy wspomniany dressing, mieszając wszystkie niezbędne składniki. Polecamy użyć lekkiego puszystego majonezu, takiego jak np. Majonez Delikatny WINIARY. Zbyt gęsty mógłby sprawić, że sałatka straci wiele swoich walorów. Do majonezu, jogurtu i oleju dodajemy szczyptę cukru, sól oraz pieprz. Następnie zajmujemy się pozostałymi składnikami sałatki. Cebulę siekamy w plastry. Truskawki kroimy w ćwiartki, awokado z kolei – na małe kawałki. Ser feta możemy albo pokroić, albo pokruszyć. Na końcu siekamy orzechy włoskie, dzięki którym sałatka stanie się chrupiąca i zyska wyjątkowy smak. Wszystkie składniki mieszamy w salaterce i polewamy przygotowanym wcześniej dressingiem.
Wierzymy, że obie nasze propozycje przypadną do gustu wielu osobom, również tym, które na co dzień nie przepadają za szpinakiem.
Dodaj komentarz