Kaszki bezmleczne w diecie niemowlaka – co warto o nich wiedzieć?

Jednymi z pierwszych posiłków podawanych niemowlętom na etapie rozszerzania ich diety, a więc po czasie wyłącznego spożywania mleka, są kleiki i kaszki. Pozwalają one zapoznać się maluszkowi z nowymi smakami produktów zbożowych, które dodatkowo dostarczają mu energii niezbędnej do radosnego poznawania świata. Kiedy warto wybrać dla dziecka kaszkę bezmleczną? Dla kogo właściwie jest ona przeznaczona?

Jak wybrać pierwsze kleiki i kaszki dla niemowląt?

Obok jednoskładnikowych dań warzywnych i owocowych, na pierwszym etapie rozszerzania diety dziecka rodzice często wybierają kleiki i kaszki zbożowe. Pozwalają one wprowadzać do jadłospisu niemowlaka nowe smaki i konsystencję. Do ukończenia 4-6. miesiąca życia dziecka, dieta pociechy bazuje wyłącznie na mleku. Z czasem jednak przychodzi czas na rozszerzanie jadłospisu pociechy i wprowadzanie nowych pokarmów krok po kroku.

Kleiki i kaszki dla niemowląt i małych dzieci różnią się od produktów zbożowych, które są przeznaczone dla dorosłych. Ich receptura powstała pod czujnym okiem ekspertów, z myślą o potrzebach małych brzuszków. W pierwszych miesiącach życia dziecka cały czas kształtuje się jego układ pokarmowy oraz odpornościowy. Dlatego, podczas wybierania kleików i kaszek najlepiej polegać wyłącznie na wysokiej jakości produktach stworzonych specjalnie z myślą o najmłodszych. Zostały one dokładnie przebadane m.in. pod kątem zawartości metali ciężkich (jak kadm) i pestycydów. Na opakowaniu takich produktów powinno się znaleźć odpowiednie oznaczenie wiekowe.

Zgodnie z aktualnym schematem żywienia niemowląt, pierwsze produkty zbożowe można wprowadzać do diety maluszków już po ukończeniu przez nie 4. miesiąca życia. Do 12. miesiąca eksperci zalecają zapoznanie z nimi dziecka, w tym z produktami zawierającymi gluten, czyli białko roślinne zawarte w większości zbóż (m.in. w pszenicy czy życie).

Kaszki bezmleczne w menu maluszka

Kleiki i kaszki to szeroka grupa produktów dla niemowląt. Zaliczamy do niej produkty różniące się pod względem obecności wspomnianego już glutenu, ale również mleka oraz wariantami smakowymi. Jedną z podgrup kaszek są np. kaszki ryżowe bezmleczne Nestlé. Co warto o nich wiedzieć? Kaszki ryżowe bezmleczne Nestlé nie zawierają glutenu i występują w 4 różnych wariantach smakowych. W ich składzie znajdują się:

  •  immunoskładniki, takie jak: cynk, żelazo, witaminy A i C, wspierające układ odpornościowy dziecka;
  • żelazo ważne dla rozwoju funkcji poznawczych dziecka. Jedna porcja** kaszki dostarcza ponad 50% dziennego zapotrzebowania dziecka na żelazo, a obecność witaminy C wspomaga jego wchłanianie;
  • kultury bakterii Bifidobacterium lactis, które naturalnie zasiedlają przewód pokarmowy dzieci karmionych piersią.

Warto wspomnieć, że kaszki ryżowe bezmleczne Nestlé to produkty wysokiej jakości. Wyprodukowane zostały z ryżu pochodzącego z kontrolowanych upraw, a cały proces produkcyjny przebiega w ściśle kontrolowanych warunkach, pozwalających uzyskać produkt odpowiedni dla najmłodszych.

*zawartość zgodnie z przepisami prawa

**1 porcja = 25 g kaszki + 160 ml mleka następnego Nestlé NAN OPTIPRO® 2

Artykuł powstał we współpracy z programem edukacyjnym dla rodziców Nestlé Baby&me

Ważna informacja

W okresie pierwszych 6 miesięcy życia dziecka zalecane jest wyłączne karmienie piersią. Po tym okresie należy rozpocząć wprowadzanie żywności uzupełniającej o odpowiedniej wartości odżywczej przy jednoczesnej kontynuacji karmienia piersią do ukończenia przez dziecko 2 lat i dłużej. Dzieci rozwijają się w różnym tempie, dlatego czas wprowadzenia posiłków uzupełniających należy skonsultować z lekarzem lub położną.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*