
Kolorowa, ciepła jesień może budzić zachwyt. Zazwyczaj jednak szybko przechodzi w słotę i chłód, odbierając nam codzienną energię. Jogurt naturalny z owocami to prosty i zdrowy sposób na walkę z sezonową chandrą, który przypomni nam o lecie i dostarczy naszemu organizmowi cennych elementów.
„Jesteś tym, co jesz” – powtarzają dietetycy i zwolennicy zdrowego odżywiania. W tym prostym sformułowaniu jest sporo prawdy. Odpowiednio skomponowane posiłki, pełne witamin i składników mineralnych, dostarczają naszemu organizmowi wszystkiego, co niezbędne, by zachować zdrowie i dobrą kondycję psychiczną. Jesień to czas niekoniecznie sprzyjający dobremu samopoczuciu – dni są krótsze, chłodniejsze, stajemy się bardziej podatni na przeziębienia i choroby. Odpowiednio wkomponowany w codzienną dietę jogurt naturalny z owocami to pierwszy krok ku temu, by zachować zdrowie i dobry nastrój.
Jogurt naturalny to nie tylko źródło wapnia
Wapń jest składnikiem niezbędnym do budowy kości i zębów, ma wpływ na prawidłowe funkcjonowanie wielu komórek i przemianę materii; bierze też udział w procesie skurczu mięśni i krzepnięcia krwi. Jeśli nie dostarczamy organizmowi wapnia w posiłku, ten zaczyna pobierać go z naszych kości, które stają się przez to słabsze i bardziej podatne na złamania. Jogurt naturalny jest cennym źródłem tego składnika. Na przykład jedna szklanka Jogurtu naturalnego Gęstego Bakoma (250 ml) zawiera 450 mg wapnia, co stanowi blisko 40% dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej. Warto jednak pamiętać, że lista zalet jogurtu naturalnego na tym się nie kończy. Zawarte w nim żywe kultury bakterii zwiększają poziom drobnoustrojów naturalnie występujących w ludzkim organizmie, poprawiając tym samym funkcjonowanie układu trawiennego. Jogurt naturalny korzystnie wpływa na flotę jelitową, w związku z czym jest wskazany po kuracji antybiotykowej. Z kolei zawarte w jogurcie białko przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej.
Dlaczego warto łączyć jogurt naturalny z owocami?
Witaminy mają ogromny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie, z tego też względu są niezbędne w walce z jesienną chandrą i wszechobecnymi wirusami. Warto zauważyć, że niektóre z nich (szczególnie witaminy A, C i D) biorą czynny udział w przyswajaniu wapnia. Łącząc jogurt naturalny z owocami będącymi bogatym źródłem między innymi witaminy C, wspieramy odporność organizmu. Jeśli dodatkowo wzbogacimy go w miód, orzechy, kawałki gorzkiej czekolady czy płatki owsiane, idealnie nada się na pełnowartościowe śniadanie lub popołudniową przekąskę. Świeże owoce (mogą to być sezonowe jabłka, gruszki, śliwki, lecz także owoce egzotyczne, w tym banany i kiwi) warto łączyć z owocami suszonymi, np. daktylami, morelami czy żurawiną.
Koktajle z owoców jako alternatywa dla musli
Jogurt naturalny z owocami serwowany w formie pożywnego, pełnowartościowego musli, nie jest jedynym sposobem na łączenie prozdrowotnych zalet nabiału i owoców. Alternatywą dla takiego posiłku mogą być równie smaczne i sycące koktajle z owoców – świeżych i mrożonych. Przepisy na koktajle owocowe bez problemu znajdziemy na serwisach dotyczących zdrowego odżywiania, jednak równie dobrze możemy przygotować je samodzielnie, kierując się własnym smakiem i potrzebami. Po treningu czy w ramach sycącego śniadania sprawdzą się koktajle owocowe na bazie jogurtu i bananów. Orzeźwiające będą z kolei koktajle z dodatkiem drobnych owoców mrożonych, takich jak maliny czy jagody. Trzeba jednak mieć świadomość, że pod wpływem temperatury witaminy zanikają, zatem koktajle owocowe z blendera należy spożywać bezpośrednio po ich przygotowaniu.
Szkoda czasu na chorowanie czy przeciągający się gorszy nastrój. Włączając do swojej codziennej diety jogurt naturalny i owoce, świadomie wybieramy zdrowie.
Mniam mniam, uwielbiam