Czarna esencjonalna kawa podawana w niewielkiej filiżance to espresso – niezwykle popularny napój nie tylko we Włoszech, lecz także w całej Europie Południowej. Dla wielu z nas klasyczne espresso może być zbyt intensywne, dlatego jeśli lubisz rozkoszować się smakiem prawdziwej kawy bez dodatków, warto wybrać kawę americano. Czym ona jest i jak ją przygotować zgodnie z baristyczną sztuką?
Jak powstała kawa americano?
Skojarzenie z Ameryką jest w przypadku kawy americano jak najbardziej słuszne. Jak mówi historia, kawę tę zawdzięczamy właśnie amerykańskim żołnierzom, którzy stacjonowali we Włoszech w czasie II wojny światowej. Gdy odwiedzali oni kawiarnie i dostawali espresso, było ono dla nich zbyt mocne, dlatego życzyli sobie, aby dolewać do niego miarę gorącej wody. Dzięki temu uzyskiwali kawę o delikatniejszym smaku, który przywodził im na myśl napój pijany w ojczyźnie. Kawa americano to większa wersja espresso, która powstaje na bazie tradycyjnej włoskiej kawy, ale z większym dodatkiem wody.
Przepis na kawę americano
Czy wystarczy dolać do espresso nieco gorącej wody, aby zrobić americano? Teoretycznie tak, ale uzyskanie kawy, która będzie idealnie oddawała aromaty i nuty smakowe prawdziwej americano nie jest aż takie proste.
Kawa americano jest rzadszą, mniej esencjonalną i większą wersją espresso. Podczas gdy do włoskiego espresso potrzeba około 25 ml gorącej wody, do kawy americano należy jej użyć więcej niż 200 ml. Czasem w kawiarniach możemy się spotkać z kawą americano w wersjach italiano lub short americano. Wówczas proporcje espresso do wody wynoszą 1:1.
Klasyczna kawa americano ma objętość około 230 ml i jest kawą parzoną przy użyciu świeżo zmielonych ziaren arabiki. Powinna mieć delikatne body oraz owocowe i kwiatowe nuty w swoim aromacie. Charakterystyczna dla tej kawy jest delikatna crema, czyli jasnobrązowa pianka na powierzchni naparu.
Jak zrobić kawę americano w domu?
Nie musisz chodzić na co dzień do kawiarni, aby móc rozkoszować się smakiem kawy americano. Bez problemu przygotujesz ją w domu w ekspresie na kapsułki. Może to być na przykład ekspres do kawy Krups od NESCAFÉ® Dolce Gusto®. Wykorzystuje on system wysokiego ciśnienia (do 15 barów), który pozwala użytkownikowi na profesjonalne przygotowanie kawy pokrytej aksamitną cremą – w tym oczywiście kawy americano.
Wykorzystując ekspres do kawy i odpowiednie kapsułki, uzyskasz napój doskonały, w którym od razu się zakochasz. Wystarczy, że włożysz kapsułkę z kawą americano do ekspresu i wybierzesz odpowiednią wielkość napoju. W kapsułce zamknięto kawę z ziaren arabiki z Ameryki Południowej oraz wschodniej Afryki, dzięki czemu przygotowany napój ma delikatny smak. Idealna americano pozostaje więc w zasięgu twojej ręki!
Dodaj komentarz