5 rodzajów kaw, które bez problemu zrobisz w ekspresie na kapsułki

Kochasz pić kawę, ale nie zawsze masz czas, aby przyrządzić ją samodzielnie? Najlepszym rozwiązaniem w takim przypadku jest ekspres do kawy na kapsułki. To niewielkie urządzenie sprawdzi się w każdej kuchni i wyczaruje niemal każdy rodzaj kawy. Poznaj napoje, które Polacy najczęściej robią w swoich ekspresach!

5 ulubionych kaw – znasz wszystkie?

Każdy prawdziwy smakosz kawy ma swój ulubiony rodzaj tego napoju. Jedni lubią mocniejszą i bardziej wyrazistą, inni preferują jej delikatniejszą mleczną wersję. Najczęściej wybieramy pięć typów kawy. Są to:

  1. espresso,
  2. cappuccino,
  3. latte macchiato,
  4. flat white,
  5. corrado.

A więc, która kawa? Rodzaje wymienione powyżej różnią się od siebie pod wieloma względami. Zobacz, czy znajdziesz wśród nich swojego ulubieńca.

Espresso znamy wszyscy

Ten kawowy napar powstaje w wyniku zaparzania zmielonych ziaren kawy. Espresso jest absolutną podstawą i bazą każdej kolejnej wersji kawy. Wiele osób zatrzymuje się na tym etapie i nie eksperymentuje, gdyż espresso jest błyskawiczne i szybko stawia na nogi. Ma bardzo wyrazisty smak, od którego wywodzi się nazwa – espresso bowiem oznacza „wyrazisty”.

Cappuccino – kawa z zakonu kapucynów

To zdecydowanie ulubiona kawa Włochów, którzy piją ją zazwyczaj do południa. Polacy nie trzymają się tak sztywno ram czasowych i delektują się nią przez cały dzień. Podstawą cappuccino jest espresso, do którego dodaje się gorące spienione mleko. Ten rodzaj kawy serwujemy w filiżance, ewentualnie w wysokiej szklance o kształcie tulipana. Ciekawostką jest, że swoją nazwę cappuccino zawdzięcza barwie habitów mnichów z zakonu kapucynów.

Latte macchiato, czyli dużo mleka z wyrazistą kawą

Już sama nazwa brzmi romantycznie! Latte macchiato to dosłownie „zakropione mleko”. Jak można się domyślić, znaczną większość tego napoju stanowi mleko, do którego jedynie dodatkiem jest aromatyczna wyrazista kawa. Latte najlepiej prezentuje się w wysokiej szklance – dzięki takiemu sposobowi podania możemy obserwować wszystkie warstwy napoju: mleko, kawę i mleczną piankę.

Flat white coraz popularniejsze!

Kawa ta staje się z roku na rok coraz bardziej popularna w Polsce. Jej nazwa wskazuje na to, jak powinna być podana: flat, czyli płaska powierzchnia napoju; white, czyli biała od mleka. Co ciekawe, ten rodzaj kawy nie jest włoskim wynalazkiem – flat white pochodzi z Australii. Przyrządza się ją z podwójnego espresso oraz gorącego mleka, które może (ale nie musi) być spienione. Tę kawę najczęściej serwujemy w kubku lub w bardzo dużej filiżance.

Cortado – kawa prosto z Hiszpanii

To kolejny klasyk o innych niż włoskie korzeniach. Jest to mała kawa, w której wyrazisty smak espresso zostaje przełamany dobrze spienionym mlekiem. Tradycyjne cortado podawane jest w filiżance do espresso lub w niewielkiej szklance.

Kawa? Zrób ją w ekspresie!

Bez względu na to, który rodzaj kawy wybierzemy, zawsze chcemy, aby jej smak był doskonały. Najszybciej i najprościej przyrządzimy wszystkie powyższe rodzaje kaw w ekspresie. To wygodny sposób, który pozwoli nam zaoszczędzić mnóstwo czasu. Ekspres do kawy na kapsułki ma tę zaletę, że wszystkie składniki potrzebne do przygotowania ulubionego napoju są odpowiednio wyważone. Wystarczy wrzucić jedną lub dwie kapsułki do ekspresu i gotowe – pyszna kawa robi się sama!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*