
Zastanawiasz się, jak osłodzić sobie szare, chłodne dni i dodać im rumieńców? Nie ma lepszego rozwiązania niż cieplutkie desery z owocami w roli głównej, które skutecznie Cię rozgrzeją i wprowadzą wyraźny letni akcent do Twojego menu. Przygotowaliśmy dla Ciebie 4 smakowite i szybkie do przygotowania przepisy na takie smakołyki – sprawdź, który z nich najbardziej przypadnie Ci go gustu!
1. Delikatne pierogi na słodko z sosem lub syropem
Pierogi kojarzą Ci się wyłącznie z daniem obiadowym? Czas poszerzyć horyzonty! Te na słodko – np. ze słodkim serem lub z truskawkami – idealnie sprawdzają się bowiem w roli deseru czy słodkiej przekąski. Co ważne, wbrew pozorom nie musisz spędzać długich godzin na ich lepieniu i gotowaniu. Po prostu podgrzej w garnku, na patelni lub w mikrofalówce gotowe pierogi chłodzone Proste Historie, dostępne w 3 pysznych wersjach: z serem, z truskawkami lub śmietankowe. Zajmie Ci to zaledwie kilka minut. W międzyczasie zastanów się nad słodkim dodatkiem do swoich pierogów – możesz okrasić je słodkim owocowym syropem, gotowym sosem waniliowym lub błyskawiczną marmoladą ze smażonych owoców. Wyrazu doda im też hojna szczypta cynamonu.
2. Pulchne knedle z sałatką owocową
Leniwe letnie popołudnie w kuchni u babci, stół nakryty robionym na szydełku koronkowym obrusem, w wazonie bukiet chabrów i maków, a na talerzu – porcja gorących, parujących knedli z owocami… Też masz takie wspomnienia? Warto je ożywić i przygotować sobie na deser miskę cieplutkich klusek. Jeśli nie masz czasu, by przyrządzić je krok po kroku według tradycyjnego babcinego przepisu, wybierz mrożone knedle Proste Historie – z jagodami, śliwkami, truskawkami lub z serem. Po ugotowaniu we wrzącej wodzie, jeszcze ciepłe, połącz je z pokrojonymi w dość duże cząstki ulubionymi owocami, takimi jak np. kiwi, banany czy pomarańcze. Dzięki temu wzbogacisz swój deser nie tylko o kolory, ale i o zastrzyk cennych witamin i minerałów.
3. Kluski leniwe z aromatycznymi jabłkami
Innym daniem mącznym, które z powodzeniem możesz zaserwować jako ciepły deser, są pulchne leniwe kluski. Lenistwo wygrywa? Wykorzystaj miękkie i delikatne mrożone kluski leniwe Proste Historie – wówczas jedyne, co musisz zrobić, to podgrzewać je przez kilka minut w garnku, na patelni lub w głębokim tłuszczu. To idealny, ekspresowy comfort food na chłód i szarówkę, zwłaszcza, jeśli zdecydujesz się połączyć je z szybkim i lekkim sosem z karmelizowanych na patelni jabłek. Najlepiej sprawdzą się tutaj kwaśne odmiany jabłek, np. antonówki, renety lub szampiony.
4. Smażona chałka okraszona leśnymi owocami
Lubisz przepisy w stylu zero waste? To coś w sam raz dla Ciebie. Jeśli w Twoim chlebaku zalega kawałek nieco już czerstwej chałki lub innej słodkiej bułki, nie wyrzucaj jej – może ona bowiem stanowić bazę pysznego, a przy tym banalnie prostego deseru. Pokrój ją w dość grube kromki, a następnie każdą z nich obtocz w jajku roztrzepanym z dwoma łyżkami mleka i usmaż na masełku, aż się zarumieni. Do chrupiącej chałki przygotuj też pyszny, aksamitny sos owocowy. Jak to zrobić? Po prostu podsmaż mieszankę mrożonych owoców leśnych z płaską łyżką masła, sokiem z połówki cytryny, a także dość obfitą szczyptą cukru i cynamonu. Palce lizać!
Który z naszych przepisów wypróbujesz jako pierwszy?
Dodaj komentarz